Ki vagy mi lehet ez? Egy hígagyú titkos ügynök? Mondjuk a 007-es botcsinálta kisöccse? Szó sincs róla! Cikkünk főszereplője a puhatestűek közé tartozó polip. A lábasfejű név nem a buksija formájára utal, hanem arra, hogy végtagjai a fejéből nőttek ki.

Legenda és valóság

A régiek azt hitték, a polip hatalmasra növő veszedelmes tengeri szörny, amely erős karjaival gyanútlan matrózokat, sőt kisebb hajókat is magával ránt a mélybe. Valójában szelíd, érdeklődő állatok. Szívesen ismerkednek, barátkoznak a búvárokkal. Csak egyetlen polipfaj veszélyes az emberre: az apró, kékgyűrűs polip, amely az ausztrál partoknál él. Könnyen megrémül és támad. Harapásával pedig idegméreg jut a szervezetbe, ami légzési nehézséget okoz.

A polip szeme majdnem olyan, mint az emberé! Egyetlen különbséggel. A kép élességét a polip szemlencséje előre-hátra mozgatásával állítja. Valahogy úgy, ahogy a teleobjektív működik. A zsákszerű testben helyezkednek el a polip szervei, majd a fej következik, s ebből nő ki nyolc karja. Szája a fej alsó részén található! Különleges papagájcsőrhöz hasonló erős állkapcsa. A karokon lévő tapadókorongokkal kapja el áldozatát. Egyetlen harapással elpusztítja. Karjaival nagyon finom érintésekre, tapogatásra képes, így éjjel is remekül tájékozódik a sziklák közt.

A polipok általában a tengerfenéken gyalogolnak, vagy begörbített karjaikon “gördülnek tova”. Néha a végtagjaik tövénél található bőrlebernyegeket mozgatva úsznak is. Ám ha menekülni kell, fekete tintát fújnak a vízbe, majd testükből nagy nyomással vizet préselnek ki, és lökhajtással távoznak.

Házzal és anélkül

A polipoknak nincs kemény héjuk. Ez alól csak a hajóspolip és csigáspolip kivétel. A csigáspolip valód remekmű házban lakik. Az építmény több kamrából álló színpompás csavarforma. Az első kamrában a polip lakik. Az üresekben változtatja a levegő mennyiségét, és így föl-alá liftezik a vízben. Ha a növekvő polip “kihízza” kamrácskáját, egyszerűen egy nagyobbat told a házhoz.

Az elegáns udvarló

A közönséges polip roppant látványosan udvarol. Óvatosan megközelíti a sziklán ücsörgő kedvesét, aztán elbújuk egy sziklahasadékban. Bőrét feltűnő színűre változtatja, előugrik a rejtekéből, és lábujjhegyre állva kelleti magát. Majd egyik karjával finoman megsimogatja a nőstényt.

Ezt tudtad?

Polipnak nevezik a korallt építő aprócska állatokat is. Ők a korallpolipok. Mészvázaikból varázslatos formagazdagságú zátonyok, sőt szigetek épülnek fel. A Föld legnagyobb korallképződménye a Nagy-korallzátony…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük