Tavasszal már mindannyian vágyunk ki a friss levegőre. De azt szokták mondani, hogy “ravasz a tavasz”, ami azt jelenti, hogy bármilyen melegen süt is a nap, könnyen megfázhatunk, mert a hűvös szelek még megtréfálhatnak bennünket. Ezért, ha kimentek az udvarra, vegyetek fel pulóvert, és mozogjatok sokat, s ha befejeztétek a játékot, menjetek be a szobába vagy a tanterembe! A legjobb tavaszi játék a fogócska, mert sokat kell szaladgálni, kellemesen el lehet fáradni, és nem fáztok meg a játék közben. Most is fogócskázni fogunk, de másképpen.

Láncos fogó

Kiszámolóval jelöljetek ki egy fogót. Vegyen a kezébe egy rövid kötelet, és annak segítségével próbáljon megérinteni valakit. Az elfogott játékos fogja meg a kötél másik végét, és most már ketten próbálják meg bekeríteni a következő fogót. Ha ez sikerül, az első fogó szabad lesz. A fogók sohasem engedhetik el a kötelet.

Majomfogó

Ehhez a játékhoz kell egy háromméteres kötél és egy vastag törzsű fa. A kötelet lazán kössétek a fa törzsére. Húzzátok ki a kötél szabadon maradt szárát, és ameddig elér, rakjatok le kis köveket a fa köré. A fogónak meg kell fognia a kötél végét, és így kell elkapnia a körön belülre szaladó játékosokat. A játékosoknak pedig fel kell szedniük a kavicsokat anélkül, hogy a fogó elkapná őket. Akit elfogtak, kiesik a játékból. A végén az győz, aki a legtöbb követ gyűjtötte össze.

Japán fogó

Ebből a fogócskából nem lehet olyan könnyen kiesni. Az elfogott játékos tovább játszik, csakhogy úgy kell tovább szaladnia, hogy az egyik kezével köteles fogni azt a testrészét, ahol korábban megérintették. Ha a vállán, akkor a vállát, ha a térdén, akkor a térdét. Csak akkor esik ki a játékból, ha másodjára is elkapja a fogó.

És ha esik az eső!

Mozoghattok a szobában, tanteremben is. Olyan játékot választottunk Nektek, amit kis helyen is játszhattok. Tehát le a pulcsival, nyissátok ki az ablakot, s már indulhat is a játék!

Kincsvadászat

Apró játékokat (kis labdák, kinderfigurák, kisautók stb.) gurítsatok szét a helyiségben. Alakítsatok két csapatot. Mindkét csapatnak legyen egy “barlangja”, ahová a kincseket gyűjtheti. Tapsra vagy “rajt!” kiáltásra a csapatok induljanak el, és hordjanak a barlangjukba minél több kincset. Egymás kezéből és barlangjából tilos elvenni! A játékot az a csapat nyeri, amelyik több kincset gyűjtött. Ők szórhatják szét a kincseket az új fordulóra, a másik csapat pedig indítja a játékot.
Változatok: a csapatok állhatnak egy-egy gyerekből is, ha kevesen vagytok, vagy párokból, akiknek nem szabad elengedniük egymás kezét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük