Különbségek a VPS szerver és a webtárhely között

VPS szerver, laptop kilátással

Mind a VPS szerver, mind pedig a webtárhely szolgáltatás egy nagyobb fizikai szerverből leválasztott szelet. Egy nagy pizza a nagy fizikai szerver, és ebből lehet szeleteket vágni, ezek a szeletek lesznek a VPS és a tárhely.

A szerverek esetében erőforrásokra kell gondolni szeletek alatt. A tárhelyszolgáltatás kapcsán érdemes leszögezni, hogy ebben az esetben a szerverre egy operációs rendszer van feltelepítve, és a szolgáltatóknak többféle tárhely csomag létrehozására van lehetőségük. Ezekre a tárhelyekre tud erőforrásokat kiosztani, viszont ezt a keretet az ügyfél nem tudja átlépni. Ugyanakkor, ha a szerverben kellő mennyiségű tartalék erőforrás van, úgy az ügyfélnek mindig rendelkezésére áll annyi erőforrás, amennyire épp szüksége van.

VPS szerver esetében ez úgy működik, hogy egy fizikai, nagy teljesítményű szervert bontanak szét több, önállóan működő virtuális szerverre. A VPS-nél tehát ugyanúgy ki vannak osztva az erőforrások és a tárhely is, melyeket nem lehet túllépni. Ugyanakkor, VPS-nél minden egyes szerveren más-és más operációs rendszer fut. A saját operációs rendszer miatt azonban korlátlan szabadsággal lehet élni a szerveren, és olyan funkciók is engedélyezhetők, melyek egy sima webtárhelyen nem megoldhatók.

A VPS-t továbbá minden esetben saját IP címről lehet üzemeltetni. Ennek választása különösen fontos azoknak az ügyfeleknek, akiknek speciálisabb funkciókra van szüksége annál, mint amit a sima webtárhely szolgáltatók engedélyezni tudnának, biztonsági okokból kifolyólag. További információért látogasson el a tarhely.eu oldalára, ahol még sok kérdésére választ kaphat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük