cégalapítás, üzletember

A cégalapítás során szükséges egy úgynevezett pénzforgalmi bankszámla nyitása, aminek a lényege, hogy ez nem egy lakossági bankszámla lesz, hanem vállalkozói.

Ez pedig azért fontos, mert ezáltal könnyebben lehet majd követni a cégalapítást követően a vállalkozás tevékenységét, pénzforgalmát, tehát a költéseit, bevételeit és kiadásait, valamint ellenőrzés során is átláthatóbb lesz, mint egy lakossági számlán, ahol keveredne a magánéleti és a céges pénzforgalmi tevékenység. Az ilyen bankszámla megnyitása nem különbözik a lakossági számla nyitásától, a lényegi változást az adja, hogy a bank feljegyzi a cégalapítás során, hogy vállalkozás számára lesz pénzforgalmi bankszámla nyitása.

Ennek elmulasztása a cégalapítása során adóhatósági bírságot vonhat maga után, ami cégek esetében hozzávetőleg 500 ezer forint, magánszemélyek esetében 200 ezer forint. A lakossági számla használata kizárólag az alanyi adómentes egyéni vállalkozók számára engedélyezett. Ha áfa alanyról van szó, akkor szükséges a pénzforgalmi bankszámla megnyitása.

Az alanyi adómentesség választására évi 12 millió forint árbevétel alatt van lehetőség. A cégalapítás során tehát érdemes tisztában lenni az anyagi részletekkel is, nemcsak az indulótőkével, hiszen azon túl is számos kötelezettség van. Cégalapítással kapcsolatos kérdéseivel bátran keresse fel a ceghmester.hu oldalát, ahol lehetőség van akár azonnali eljárás elindítására is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük