Programok

Programok a Hello tábor szervezésében

-Erdei iskola programok, túrák

-Csapatépítő programok, akár felnőttek részére is

-Öko szabaduló szoba

-Sportvetélkedők

-Kincskeresés 

-Falufelfedező séta

-Kézműves foglalkozások


A programok 2-3 óra időtartalmúak, osztálykiránduló osztályoknak kifejezetten ajánljuk!
A programok díjairól kérje ajánlatunkat!

Programlehetőségek helyben és  a környéken 

 

Termálfürdő Magyarhertelend

A termálfürdő Baranya megyében a Mecsek- Hegyhát Üdülőkörzetben található, Pécstől 20 km-re. Két termálkútja tette híressé, melyek 38 °C-os és 68 °C-os vizet szolgáltatnak. A termálvizek összetétele kedvező hatással van a reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre. A víz minősége vizsgált alkotók alapján nátrium hidrogén-karbonátos jellegű, igen lágy, fluoridos termálvíz, melyet természetes ásványvíznek minősítettek. Az ősfás, zöld területtel körülvett fürdőkomplexum, mely egyedi építészeti stílusokat hordoz magában, 4 fedett és 7 kültéri medencével rendelkezik, mely egész évben alkalmas a vendégek fogadására. Családbarát, nyugodt környezetet biztosít az idelátogatóknak.

furdo-13 furdo2

 

Mecsextrém Park

Az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkjában, a pécsi Mecsextrém Parkban garantáltan jól érzi magát az egész család. Az alpesi kötélpark a fák ágai között ügyességet kíván felnőttől, gyerektől egyaránt, az európai viszonylatban párját ritkító, 25 kocsiból álló erdei bobpályán egyedülálló kaland részesei lehetünk. A parkban található mászófal nyolc méter magas és hat különböző nehézségű útvonallal “kényezteti” a kezdő és profi mászókat. 100 m2-es játszóházunkban várunk minden aktív gyereket, akinek nincs otthon három emelet magasságban beépített beltéri játékvára, amely ideális terep csúszkálásra, ugrálásra, kergetőzésre. A mintegy 40 méter hosszú játszóvárat ügyességi elemek tarkítják, ezek egyik része a kisgyermekek adottságainak megfelelően használható, míg a vár másik felén a nagyobbak szórakozhatnak, játszhatnak.
2013-ban fenyveslabirintussal, lőszimulátorral valamint frizbi pályával, míg 2014-ben spinfizz vizes játékelemmel bővült a Mecsextrém Park, amelynek jelentős területe akadálymentesített és a játékok egy része mozgáskorlátozottak számára is használható vagy használhatóvá tehető.

mecsextrem_1 3
 

Orfű (8 km) – Aquapark, Orfűi – tó

Orfű község Baranya megyében, a Pécsi járásban, Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén.

Legfőbb vonzereje a falunak a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített 3 mesterséges tó, név szerint az Orfűi, a Pécsi, illetve a Herman Ottó tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó tó inkább tájvédelmi jellegű, fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.

A falu másik nevezetessége az Orfűi-tó mögött található Malommúzeum. *Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.

Fishing on Orfű fesztivál

 Orfu_Aquapark orfu latkep

 

Vízfő-Forrás tanösvény

Az orfűi Malommúzeum parkolójától indul, hossza közel 1 km. A négy állmásból álló tanösvény a vízimalom és szárazmalom működésével, Vízfő-barlang kialakulásával és élővilágával, a Barlangkutatók forrásának élővilágával, a gyepgazdálkodással, valamint a védett égeres láperdővel.
1. Malommúzeum. Az ember és a természet harmonikus együttélésének talán legjobb példái a vízimalmok. A felújított malomárok segítségével újra működésbe hozták az ország egyetlen megmaradt patakmalmát, ami nem csak turistalátványosság, de folyamatosan működik is.
2. Vízfő-barlang és forrás. A T betű követésével, szinte végig a malomárok mellett haladva érhető el a második állomás, amely a Vízfő-barlangot és forrást ismerteti meg az érdeklődőkkel. A forrás mellett kialakított pihenőhelyen szép környezetben pihenhetünk, étkezhetünk.
3. Füves élőhely – forrás (Barlangkutatók forrása). Átkelve a malomárkon és a patakon egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a harmadik állomás témáit: a füves és vizes élőhely-típust.
4. Égerliget-égeres láperdő – Vízfő-patak. A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé az utolsó, negyedik állomást érjük el, amely a védett égeres-láperdőt mutatja be.

DSCF8319_malom Vizfo-barlang

 
Tekeresi tanösvény és Csermaaljai tanösvény

A „Mecsek gyöngyszemei a Jakab-hegytől a Völgység-patakig” EU-s projekt finanszírozásából valósult meg az orfűi Tekeresi- és Csermaaljai-tanösvény.

Pécs 2008 január 22. Virágzik a hóvirág (Galanthus nivalis). Az enyhe januári idõjárásban szirmot bontottak a kora tavaszi virágok a Mecsekben. MTI FOTÓ Kálmándy Ferenc D Pécs 20080122-7 tanosveny

 

Abaligeti Denevér tanösvény

A cseppkőbarlang környékének változatos élővilágát, geológiai érdekességeit, a különböző gazdálkodási módok természetre gyakorolt hatását mutatja be. Az abaligeti barlang bejáratától indul. Három különböző nehézségi fokozatú és hosszúságú útvonal közül választhatunk: 2, 3, 5 km. A tanösvény bemutatja az erdő természetes megújulását, a talajeróziót, a víznyelőket, a tájidegen fafajokat, a vizes élőhelyek és a mesterséges tavak élővilágát. A barlang pénztárában jelképes összegért megvásárolható füzet segítségével, egy denevéremblémát követve járható be a kijelölt útvonal 12 állomása.

tanosveny2 14650-denevernap-abaliget-2012

 

Abaliget (10 km) – Cseppkőbarlang és Denevérmúzeum

Az Abaligeti cseppkőbarlang a Dél-Dunántúl egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható patakos barlangja, már a 18. század vége óta közkedvelt kirándulóhely. Kb 500 méter hosszú főága kiépített járdákon, barlangi vezetők kíséretében tekinthető meg egész évben,

A 12-13 fokos hőmérsékletű barlang a különleges látnivalót kínáló cseppkőképződmények és formavilág mellett gyógyhatású levegővel rendelkezik. A levegőben lévő oldott kalcium és magnézium ionoknak köszönhetően krónikus légúti megbetegedések kezelésére alkalmas

denevertanosveny1 denevermuzeum

 

Mánfa (11 km) – Római katolikus templom

Árpád-kori, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt temploma a 12. században épült, román stílusban. A 13., 14. században kibővítették, bejáratát és ablakait gótikus stílusúra alakították át.

 

Mánfai-kőlyuk barlang

1982 óta fokozottan védett természeti érték a Mecsek-hegységben. A Mélyvölgy alsó szakaszán, a Zsidó-völgy betorkollásánál nyíló barlang bejáratának mérete a hegységben egyedülálló. Elsőként Hölbling Miksa említette, aki 1844-ben járt benne. Feltárását az 1900-as évek elején Ozanich Gyula vezetésével kezdték meg.

Manfai-kolyuk barlang Manfai-kolyuk barlang1
 

Pécs (24 km) – Zsolnay Kulturális Negyed, Bazilika és püspökség, Mecsekextrém kalandpark

Baranya megye székhelye római kori nevén „Sopianae” 2010-ben Európa kulturális fővárosa. A Mecsek hegység déli lábánál fekvő Pécs történelme több mint 2000 évre nyúlik vissza. Ma egyetemi város, katolikus püspöki székhely, a kultúra a tudomány és a művészet elismert központja. A Dóm téren lévő, impozáns látványt nyújtó, négytornyú székesegyházban nyugszik Janus Pannonius pécsi püspök, és híres költőnk. A szobrokkal díszített Széchenyi téren – az egykori piactér – magasodik a török építészet legjelentősebb magyarországi emléke: Gázi Kászim pasa dzsámija.

A pécsi ókeresztény temető a világörökség része.
Pécs számos nevezetességei közül még néhány látnivaló: Csontváry Múzeum, Zsolnay-kút, Vasarely Múzeum, Mecseki Bányászati Múzeum, Modern Magyar Képtár, Bóbita Bábszínház, lakatok

Zsolnay_Kulturalis_Negyed Pecs_Cathedral

 

Bükkösd (25 km) – Gyűrűfű – Ökofalu

Hazánk egyik első ökológiai faluja a Dél-Zselic hangulatos lankái között megbúvó Gyűrűfű.

A ’70-es években elnéptelenedett falu helyére, hazánk sok pontjáról érkezett, környezetbarát szemlélettel megáldott családok költöztek a ’90-es években. Jelenleg 7 állandóan itt élő család alkotja a falut, részben gazdálkodva, részben szellemi foglalkozást űzve. Itt található a Szent László tanösvény, mely a falu történetét, jelenét és természeti értékeit mutatja be 3 km. hosszan, 10 nagy tábla segítségével.

Gyurufu – Okofalu Gyurufu – Okofalu1

 

Hosszúhetény (26 km) – Tájház

A tájház a dél – dunántúli típusú, többosztatú házak közé tartozik. Építőanyagát vegyesen a vályog és a kő alkotják, tetőszerkezete dültszékes, bakdúcos nyeregtető. Épületünk egy átalakult füstöskonyhás házat reprezentál, ötosztatú, tornácos, két külön bejáratú, a második bejárat a füstöskonyhába vezet. Bocz Árpád életének 35 – 40 évét a zengővidéki néprajzi jellegű tárgyak felkutatásának, összegyűjtésének szentelte. Az ő érdeme, hogy a múlt értékeit Hosszúhetény ily módon megőrizhette és bemutathatja az látogató vendégeknek.

A ház az 1860-as években épült. 2010 – 2011 között újítottuk fel. Öt szobájából három hagyományos jellegű: tisztaszoba, füstös konyha, „vendégváró” konyha. A tisztaszobában a híres, színvilágában is, díszítésében is különleges hosszúhetényi viselet is bemutatjuk A megújult épület két terme a kenderfeldolgozást és a környékbeli fazekasságot reprezentálja. A termeket múzeumpedagógiai foglalkoztató sarkok egészítik ki.
A kocsiszínben számos szerszám és mezőgazdasági eszköz // talajművelő ekék, boronák, szőlődaráló, faprés// kapott helyet. Egyedülálló az első magyar mezőgazdasági gépgyár terméke a „Röck”-féle cséplőgép, mely ma is üzemképes.

hosszuhetenyi-tajhaz-hosszuheteny-5-l hosszuhetenyi-tajhaz-hosszuheteny-9-l

 

Püspökszentlászló (29 km) – Püspöki kastély, Kisújbánya, Óbánya, Pusztabánya

Püspöki kastély és templom (a jó állapotú, de romló kastély nem látogatható). A nyári kastélyt 1797-ben Esterházy Pál László pécsi püspök építtette a falucska végén.

A kastély melletti arborétum a látogatók előtt is nyitva áll. Esterházy Pál László alapította és utódja, Hettyei Sámuel (a közeli Hettyei-forrás névadója) továbbfejlesztette: összesen 84-féle különleges fa- és cserjefaj népesíti be a világ minden részéről, némelyikük több száz éves. A 20. század elején Zichy Gyula pécsi püspök az arborétum mellett vadasparkot is létesített dél-európai dámszarvasokkal, ezeket azonban az első világháború után a megszálló katonák elpusztították. (A déli demarkációs vonal a közelben húzódott.)

Puspoki kastely Hettyei-forras

 

Bikal (35 km) – Reneszánsz élménybirtok

A bikali kalandparkban kifejezetten gyerekek számára is számos látnivalót kínál. Itt található az egyedülálló interaktív kalandpark, ahol a hétköznapok pont úgy zajlanak, mint fél évezreddel ezelőtt a középkorban.

Az óvárosi Apródképzőben fegyverbemutató és táncpercek, a faluban állatsimogató, szerte a birtokon, a különböző középkori mesterek műhelyeiben pedig kézműves tevékenységek (egyebek mellett vesszőfonás, fazekasság, gyöngyfűzés, ékszerkészítés, bőrművesség, ólomkatona-festés, könyvkötés, díszdobozkészítés, ötvösművesség vagy éppen tűzzománckészítés) várják az érdeklődőket.

A fabatkás foglalkozások során a gyermekek különleges élményekkel gazdagodhatnak: a hintózás, a lovaglás, az íjászat, a vívás, a labirintusjáték, a bikali hétpróba és a számos más, testet, lelket és szellemet is formáló program a felfedezés örömén túl igazi sikerélményt nyújt az ifjaknak.

Az óvárosi szabómester műhelyében egész évben kölcsönözhetők középkori jelmezek, melyeket a látogatók az Élménybirtokon töltött idő alatt magukra is ölthetnek, hogy még inkább korhű legyen a bikali kalandozás.

bikal_hsz szabomuhely-puchner_elmenybirtok-07

 

Szigetvár (48 km) – Szigetvári vár, Turbéki kegytemplom, Polák kastély

A dél-dunántúli település Baranya nyugati szélén helyezkedik el, a Zselic déli oldalán, a domboktól nagyjából 8 kilométerre, sík területen. A környék számos történelmi látnivalót kínál az ide látogatóknak.

Vár (múzeum)

A Szigetvártól 16 km-re lévő Almamellék község melletti ősbükkösben eredő Almás-patak a középkorban a mai Szigetvár térségében vizenyős, ingoványos területet hozott létre, amelynek egyik kiemelkedő szigetén 1420 körül építtette fel kicsiny várát Anthini (Szigeti) Osvald földesúr.

Turbéki kegytemplom

Szigetvár városának külterületén, a városközponttól mintegy 3 km távolságra található a Pécsre vivő 6-os út bal oldalán. A mai templom helyén temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű aranyozott kupolájú síremléket, türbétemeltek (erre emlékeztet a templom falán 1913-ban elhelyezett emléktábla), amely később a mohamedánok egyik zarándokhelyévé vált Európában. A türbét a 17. század végén lebontották, s helyére előbb egy fakápolnát, majd templomot építettek.

Szigetvar Turbeki kegytemplom

 

Siklós (52 km) – Siklósi vár, Gótikus ferences kolostor, Máriagyűdi ferences templom

A Villányi-hegységtől délre, az Alföld legnyugatibb kiszögellésén, a Harkány-Nyárádi síkon található. Szomszédságában nyugatra terül el Harkány, míg keletre Nagytótfalu a következő település. Dél felé Matty található, amely néhány kilométerre van a Drávától; a folyó egyes szakaszain egyben a horvát – magyar országhatár is. Magyarország legdélibb városa.

 Szigetvar Siklos_gotikus_templom

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés