A Mecsek északi lankáin fekvő Magyarhertelend, ma a megye egyik leglátogatottabb fürdőhelye. Pécstől 20 km-re található. A megyeközponttól Orfűn át, valamint a 66-os úton Mánfa-Magyarszéken keresztül is megközelíthető. Sásd-Komló viszonylatban busszal és vonaton is elérhető.

A kis település az átgondolt fejlesztések eredményeképpen gyorsan fejlődik, és rendezkedik be az ide érkezők fogadására, színvonalas kiszolgálására.

Magyarhertelend története és nevezetességei:

Magyarhertelend fazekasságáról és Termálfürdőjéről nevezetes.

Magyarhertelend középkori település, valamikor a pécsi püspökség birtoka volt. 1740 körül a Barátúrból áttelepült magyar lakosság népesítette be. A XIX. sz. közepéig messze földön híres volt a hertelendi agyagedény, azaz a “bugyogós” korsó, amely a vízbe merítéskor bugyogott. A kihalt háziipart a turisták kedvéért itt is és a környékbeli településeken is újjáélesztik.

Magyarhertelendet két termál kútja tette híressé, melyek 550 m-ről 38 ºC-os, és 1062 m-ről 63 ºC-os meleg vizet szolgáltatnak. A termálfürdő Baranya megye és a Dél-Dunántúl legváltozatosabb, természeti értékeiben leggazdagabb vidékén, a Mecsek-Hegyhát Üdülőkörzetben található. A 3 hektáron fekvő árnyékos, szép strand tavasztól őszig várja az ide látogatókat. A termál strand jelenleg 6 medencével üzemel a nyári szezonban, azt követően a gyógykert és az élményfürdő várja a vendégeket